divendres, 23 d’agost del 2019

Veïnats, veïns i vesins

Veïnats i veïnades
Carrer tancat per obres excepte veïnats (es Pla de na Tesa, a Marratxí)

En general, arreu del nostre domini lingüístic, s'identifica la paraula veïnat amb el conjunt de veïns d'una població, d'un barri, d'un carrer... Però no solen pensar que un veïnat i una veïnada siguin també un veí i una veïna.
Associació de veïnats des Pont d'Inca Nou, a Marratxí. Notau que es deixaren l'accent de Marratxí.

 
Captura de pantalla de la plana web del dBalears.

A Mallorca sí que passa. Amb el DIEC a la mà, la segona accepció, veïnat i veïnada són equivalents a veí i veïna.


Però és evident que fora de l'illa de Mallorca s'ha d'anar alerta a no provocar confusions.
Fins i tot a les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, no funciona així. En aquelles illes tenen els seus vesins i vesines (també normatius) i que representen una etapa anterior d'evolució cap a veïns i veïnes.

A la plana web de l'associació de veïnats del Terreno (a Palma, Mallorca), fan un ús tant de veïnat com de veí amb el mateix sentit:
 A la presentació parlen de veïns: "La realització d'aquesta pàgina és fruit íntegrament de la col·laboració entre els veïns del nostre barri."

Segons expliquen Antoni I Alomar i Joan Melià a la Proposta de model de llengua per a l'escola de les illes Balears (COFUC i Editorial Moll, 1999), veïnat 'ha arribat a ser sinònim de veí i vesí, segurament a partir de l'ús com a adjectiu ("cases veïnades", "cases de veïnat") i usos preposicionals ("veïnat de").'

Sobre els vesins
Cal recordar que etimològicament vesí prové del llatí VICINU i que conserva la essa. A Menorca i a Eivissa i Formentera podem trobar exemples d'ús públic de vesins (i també de veïns):
Hi podeu llegir Associació de Vesins s'Enclusa (Ferreries, Menorca).

Associació de Vesins de la Savina, a Formentera. Imatge de l'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera.

Exemple d'IB3 Televisió


Veïnats i veïns
 




En fi, no continuarem cercant més exemples d'aquest tema. És interessant que es conegui aquesta realitat i no ha d'estranyar que alguns optin a Mallorca per veïnats i d'altres per veïns (o en el cas de Menorca, Eivissa i Formentera per vesins o veïns). Això sí, fora de l'illa convé que els mallorquins (i la resta de les illes) tenguin clar quina és la forma més general i amb la qual es podran entendre millor, més que res per evitar confusions innecesàries.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada