diumenge, 24 de gener del 2021

Es Pantaleu i sa Dragonera, a Sant Elm

Es Pantaleu

i sa Dragonera

Es Pantaleu és un illot que trobareu al terme municipal d'Andratx (Mallorca), entre Sant Elm i l'illa de sa Dragonera.

I què té d'especial? Qualcú dirà que és una roca que just fa 0,6 km de longitud. Idò bé, tal com ens informa la Gran Enciclopèdia de Mallorca va ser la primera terra mallorquina que trepitjà el rei Jaume I el 1229. També s'hi digué la primera missa després de la dominació musulmana.
La majoria de turistes que visiten aquest racó de la costa d'Andratx, amb un volum important de francesos, viuen aliens a la història des Pantaleu i sa Dragonera, una illa fantàstica, on, per exemple, el matemàtic, físic, astrònom i polític Francesc Aragó (Estagell-Rosselló 1786-París 1853) marcà per on passa el meridià de París).
Francesc Aragó és com se'l coneix en l'àmbit catalanoparlant, internacionalment s'hi refereixen com a François.
 
Meridià de París

La història de sa Dragonera és rica i variada. El problema és que la majoria de visitants no relacionen les activitats humanes que s'hi dugueren a terme ni la importància dels fars. Just la visiten, veuen les nombroses sargantanes que l'habiten i neden un poc al port de cala Lladó. Per cert, les sargantanes són una meravella de sa Dragonera. Hi ha una prohibició expressa d'alimentar-les o agafar-les com a mascotes. Tot i l'aspecte, són d'allò més inofensives i espectaculars. Són de dimensions petites, però presenten uns colors vius i fantàstics.
 
Les indicacions per embarcar-se a sa Dragonera i què s'hi pot trobar.
 
Imatges: Josep A. Calvo

El trajecte en barca dura escassament 20 minuts, tot i que el canal que queda entre l'illa Mallorca i sa Dragonera presenta el seu perill. Anar-hi nedant no és una opció recomanable.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada