dijous, 16 de gener del 2020

Es Carnatge

Es Carnatge
Imatges Josep A. Calvo
La zona des Carnatge de Palma s'ha convertit en un lloc per passejar els cans, anar a córrer o fer una volta en bicicleta. Ara bé, són poques les persones que es demanen què vol dir exactament el topònim
Abans de res, cal recordar, com ens indica la Gran Enciclopèdia de Mallorca, que es Carnatge és un "topònim genèric que fa referència al lloc on es tiraven els animals morts". Per tant, tenim "carnatges" a diferents indrets de Mallorca,  per exemple, es Racó des Carnatge és un accident del terme de ses Salines, situat entre s'Herba Blanca i l'illa de na Pelada o a sa Pobla són uns terrenys situats entre Son Pou i Son Manyo.
En aquesta entrada parlarem des Carnatge de Palma, farem algunes referències a la seva funció i vos mostrarem algunes imatges actuals de la zona.
Es Carnatge és un àmbit de titularitat municipal, que compta amb una superfície aproximada de 20 hectàrees. 
Està situat al centre de la badia de Palma, entre les barriades des Coll d’en Rabassa i Can Pastilla i molt a prop de l'aeroport de Son Santjoan.
Limita al nord amb la carretera PM-601 (Palma-s’Arenal), a l’est amb el carrer del Déntol (Can Pastilla), a l’oest amb el nucli urbà des Coll d’en Rabassa i al sud amb la mar.
El topònim es Carnatge fa referència a l’activitat d’eliminació i aprofitament del bestiar mort que hi va haver a les cases d’aquest paratge des de la darrera dècada del segle XIX fins a mitjan segle XX, és a dir, cap a l'any 1959.
Es Carnatge compta amb cales arenoses, accessos rocosos a la mar i disposa d'un passeig costaner amb accés per a ciclistes i vianants.
 Antigues pedreres
 Les postes  de sol des Carnatge són espectaculars. Al fons, podem veure com es retallen part de les muntanyes de la Serra de Tramuntana. Hi podem distingir, a la dreta, el cim del Puig de Galatzó.
Tot i la bellesa que traspua aquesta part de la costa de la badia de Palma, habitual per a tots aquells que van a fer una ruta ràpida sense sortir de la capital, molts no tenen ni idea que era el lloc on les autoritats municipals d'un temps escorxaven els animals morts de malalties o accidents per aprofitar-ne la pell o per convertir els ossos en sabó o seu.  
En fi, el que descobrim darrere un topònim!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada