dissabte, 19 d’octubre del 2019

Grafies obsoletes

d'es Coll, de's Coll, des Coll
Tot i que l'IEC va resoldre que la contracció de l'article salat es s'havia d'escriure sense apòstrofs innecessaris, és a dir, seguint la mateixa línia que els articles generals, la realitat és que trobam, arreu de les Illes Balears, grafies de tota mena, com aquestes que hem fotografiat a la zona des Coll de Sóller:

O aquest altre cas en un restaurant de Palma, a Ciutat Jardí:

Segurament, tot parteix de la idea que va proposar Francesc de B. Moll.  A la Gramàtica catalana (referida especialment a les Illes Balears) (Raixa, 72), a la pàgina 72 consigna la regla següent:

L'article singular es, usat en els escrits de caràcter popular, també es contreu amb les preposicions a, de i per, quan va seguit de consonant, resultant les formes a's, d'es i p'es. Exemples: surt a's camí, vénc d'es teatre, passarem p'es carrer.

I a poc a poc s'escamparen aquestes grafies, tant per transcriure textos col·loquials com per als topònims.

La realitat, però, és que ni als llistats de toponímia, on gairebé de forma generalitzada s'escriuen en salat, llevat dels casos populars on l'article formal serveix per fer distincions o tenen tradició per anomenar coses úniques (com la mar enfront de sa mà -extremitat), ni en les transcripcions de textos orals (sovint per a teatre o treballs de dialectologia) no convé emprar aquestes grafies proposades per Moll. Potser que inicialment la idea fos bona, però la tendència és regular as, des i pes (paral·leles a les formes al, del i pel).

La nova Ortografia catalana de l'Institut d'Estudis Catalans ho deixà ben clar un pic més el 2016 (pàgina 110):

 Semblantment, les formes a, de, per i ca damunt dites, quan precedeixen l’article salat, formen les contraccions as (a + es), des (de + es), pes (per + es) i cas (ca + es): pujar as castell, anar as Trenc, coses des jovent, Sant Llorenç des Cardassar, passegen pes carrers, passar pes Vedrà,
Cas Concos
.


Captura de pantalla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada