dijous, 13 d’abril del 2017

Nova gramàtica de l'IEC

Gramàtica
 de la llengua catalana 
de l'Institut d'Estudis Catalans

Com ja sabeu, aquests darrers mesos ha aparegut a les llibreries la Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. A poc a poc, s'ha obert un debat entre els diversos professionals de la llengua que ha generat opinions contraposades. Un dels punts que més ha cridat l'atenció i que ha provocat reaccions de tots els colors, és el cas de la supressió de la majoria dels accents diacrítics. D'aquest tema i d'altres relacionats amb la Gramàtica de la llengua catalana, en parlarem en aquest blog. De moment, aquí teniu un enllaç a l'És a dir, on trobareu les principals novetats ortogràfiques de la gramàtica.
Des d'aquest blog hem analitzat el cas dels diacrítics i hem arribat a la mateixa conclusió que l'IEC. Reproduïm literalment alguns dels seus raonaments:

— L’ortografia és una qüestió del discurs escrit. No afecta la llengua oral, tot i que pot contribuir a facilitar la lectura i la pronunciació.
— L’accent diacrític és un fet d’ortografia, no un fet de llengua. El nombre de diacrítics no determina ni la riquesa ni la genuïnitat del català. De fet, tenen accents diacrítics moltíssimes llengües, mentre que moltes altres no en tenen cap.

Teniu en compte casos com:

a) jo bec (primera persona del present de l'indicatiu del verb beure)

b) jo bec (primera persona del present de l'indicatiu del verb becar, 
fer una becada o becaina)

c) bec: Òrgan format per les mandíbules dels ocells

Qualcú de vosaltres s'havia plantejat mai posar-hi accent?

Com aquest cas, n'hi ha moltíssims més. I la llengua no ha patit cap problema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada